Hatasız bir işveren olmadığı gibi, bir çalışanın iş hayatı boyunca hata yapmamasını beklemek de gerçek dışı olur. Her ne kadar yöneticilerin yaklaşımlarına bağlı olsa da, ufak tefek hatalar genellikle görmezden gelinir veya uyarı ile çalışan, işine devam edebilir. Fakat öyle hatalar vardır ki, çalışanın kariyerini tehlikeye atar. İşten çıkarılmaların çok büyük kısmı da bu hatalar nedeniyle gerçekleşir. Kariyer uzmanlarının altını dikkatle çizdiği ve iş hayatında yapılmaması gereken büyük hataların bazılarını sizler için derledik:
İş yerinde uzun saatler boyunca internette vakit geçirmek
Her ne kadar bazı iş yerlerinde internet kullanımına sınırlamalar getirilse de, akıllı telefonlar ile çalışanlar her an online kalabiliyor. Fakat bir çalışan, çay saatleri ya da molalar haricinde sürekli internette kişisel işleri için ya da eğlenme amaçlı zaman geçiriyorsa, bu durum verimsiz çalışmasına sebep olur.
Sürekli şikayet etmek
Çalışanların iş yerinde yapmamaları gereken en büyük hatalar arasında sürekli şikayet etmek de yer alıyor. Profesyonel yaklaşım, var olan sorunları uygun bir zeminde ve uygun bir dille yöneticiyle ya da patronla konuşmak ve yapıcı çözümler önermeyi gerektirir. Bunu yapmak yerine sürekli şikayet ederek çalışma arkadaşlarının da motivasyonunu düşüren elemanlar, bu şekilde davrandıkları için işlerini kaybedebilirler.
Hatayı inkar etmek
Her çalışan hata yapabilir. Fakat her çalışan, hatası karşısında aynı davranmaz. Eğer yaptığınız hatayı kabul etmezseniz daha da kötüsü, hatayı başkalarının üzerine yıkmaya çalışırsanız bu davranışınız hatanın kendisinden daha kötü karşılanabilir.
Her şeyi bildiğini iddia etmek
Çalışanların bilmediği konularda “biliyormuş” gibi kararlar alması ve iş arkadaşlarından gelen yardım tekliflerini geri çevirmesi; geri dönülmesi güç hatalara ve kariyer zedelenmesine neden olabilir.
Dedikodu yapmak
Zararsız olduğunu düşündüğünüz küçük dedikodulara karışmak bile kariyerinizde tehlike yaratabilir.
Verilen sözleri tutmamak
Bazen gelen e-postalara yanıt vermemek, ya da bir notu iletmemek gibi küçük dikkatsizlikler; bazen de bir projeyi söz verdiğiniz zaman içinde bitirememiş olmanız, yöneticinizin gözündeki güveninizi sarsabilir. O yüzden verdiğiniz sözleri tutmaya önem vermelisiniz. Bazen de kötü haberleri, örneğin bir müşteri eleştirisini ya da başarısız olduğunuz bir konuyu yöneticinizden saklayarak onun güvenini kaybedebilirsiniz.