İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Ülkemizde Tekstil Eğitimi Veren Üniversiteler
Ülkemizde Tekstil Eğitimi Veren Üniversiteler
22 Ocak 2018

Türkiye’deki üniversitelerde “tekstil mühendisliği”, “tekstil teknikerliği”, “tekstil öğretmenliği”, “moda tasarım” başlıklarında tekstil eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimler başlangıçta sadece İTÜ, Ege, Uludağ ve Marmara Üniversiteleri’nde verilmekteyken; 2000’li yıllar içerisinde birçok üniversitede tekstil bölümleri açılmıştır.

Günümüzde sanayi dalları arasında tekstilin ön plana çıktığı Gaziantep, Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Kayseri gibi illerde bu tür eğitimleri almak mümkündür. Bu illerde yaşayan ve tekstile ilgi duyan öğrenciler, üniversitelerin tekstil mühendisliği, tekstil teknikerliği, tekstil öğretmenliği gibi bölümlerine başvurabilirler. Moda Tasarım bölümü ise genellikle İstanbul’daki devlet ve vakıf üniversitelerinde verilmektedir. Tasarım ofislerinin büyük çoğunluğunun İstanbul’da olması; moda tasarım okullarının İstanbul’da açılmasında önemli bir etkendir.

Tekstil Mühendisiği Bölümü 2017 Taban Puanları ve iller sıralaması

 Tekstil Mühendisliği eğitimi veren okullar MF-4 puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. 2017 ÖSYM verilerine göre İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü 367 taban ve 426 tavan puanıyla öğrenci almıştır. Eğitim dili İngilizce olan bu okuldaki kontenjan sayısı 62’dir.

İstanbul Aydın Üniversitesi tam burslu olarak 3 kontenjanla 2017 listesinde ikinci sırada yer almaktadır.

2017’de tekstil mühendisliği puan sıralamasında üçüncü sırayı Marmara Üniversitesi almıştır. 40 kontenjanlı bölümün taban puanı ise 289’dur.

Uşak Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü 41 kontenjan ve 257 taban puanla 2017 sınavında dördüncü sırayı alırken, beşinci sırada ise köklü devlet üniversitelerinden Kayseri Erciyes Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü, gelmektedir. 41 kontenjanla öğrenci alan bu okulu ise Ege Üniversitesi takip etmektedir. 82 kontenjanla en çok öğrenci kabul eden Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünün kendine ait entegre tesisi, öğrencilere pratik yapma imkanı tanımasıyla da ön plana çıkmaktadır.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Adana Çukurova Üniversitesi Türkçe eğitimle sıralamada yer alırken, İngilizce eğitim veren Gaziantep Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü de öğrenciler için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.

240 taban puanla öğrenci alan Pamukkale Üniversitesi’nde 52, Uludağ Üniversitesi’nde 77 ve İzmir’in ikinci tekstil mühendisliği bölümü olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise 41 kontenjan bulunmaktadır.

Diğer Yazılar