İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Türkiye’nin Hazır Giyim Ve Tekstil Şehirleri
Türkiye’nin Hazır Giyim Ve Tekstil Şehirleri
05 Nisan 2018

Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan hazır giyim ve tekstil sektörü; üretim, ihracat ve istihdamda da önemli bir rol oynamaktadır. Bu sektörde 1 milyona yakın istihdam olduğu tahmin edilmekte ve 2017 Şubat verilerine göre  pek çoğu KOBİ niteliğinde olmak üzere 31.755 firmanın yer aldığı bilinmektedir. Hazır giyim sektöründe dünyanın en önemli üreticileri arasında yer alan Türkiye, ihracatta sektörel olarak %10’luk bir pay ile önemli bir yüzdeyi oluşturmaktadır. İşletme sayısı ve üretim bakımından sektör belli şehirlerde yoğunluk göstermektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sistemi verilerinden yola çıkarak o şehirleri bir araya getirdik.

İstanbul

Pek çok sektörde olduğu gibi hazır giyim ve tekstil sektöründe İstanbul, ilk sırada yer almakta. Sektörü oluşturan firmalar, %61,2’lik yüzde ile İstanbul ekonomisinin ortalama %20’sini oluşturmaktadır. Türkiye’de modanın merkezi olması ve pek çok açıdan  adeta ülkenin kalbini oluşturması nedeniyle İstanbul, hazır giyim ve tekstil sektörünün de kalbini oluşturmaktadır. İstanbul’da tekstil ve hazır giyim sektörünün kalbi ise Osmanbey’de atmakta. Merter, Bayrampaşa, Güngören ve Zeytinburnu ise önemli üretim merkezleri arasında gelmektedir. Tekstil toptancıları bakımından zengin olan bu semtler giyim konusunda özellikle uygun fiyatları ile dikkat çekmektedir.

İzmir

%7,8 ile İstanbul’dan sonra İzmir, sektörün ikinci önemli şehri olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehrin ticaret yolları üzerinde olması ve verimli tarım alanları ile sektörün önemli bir parçası haline gelmiştir. Tekstil ürünü olarak tiftik ve İran’dan ithal edilen ipek İzmir’de hazır giyim üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bunun yanında İzmir, organik pamuk üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Özellikle Turgutlu dünyanın en iyi pamuğunun yetiştirildiği üçüncü bölge olarak gösterilmektedir.
Tekirdağ-Kırklareli

İstanbul’a olan yakınlığı ile hazır giyim ve tekstil sektöründe ön plana çıkan Tekirdağ sektörde %4’lük, Kırklareli ise %3’lük bir paya sahiptir. Çorlu ve Çerkezköy semtleri Tekirdağ’ın yoğun tekstil faaliyetlerinin olduğu bölgeler arasında gelmektedir. Tekirdağ’da özellikle tekstil, örme, hazır giyim ve deri sanayinde işletmelerin yer aldığı görülmektedir. Kırklareli’nde ise Lüleburgaz ve Kırklareli Merkez ön plana çıkmaktadır. Özellikle Büyükkarıştıran bölgesi sanayi alanları ile dikkat çekmektedir.

Bursa

Türkiye’nin en önemli tekstil şehirleri arasında yer alan ve özellikle havlu denilince akla gelen Bursa, sektörün %2,5’ini bünyesinde barındırmaktadır. 1500 yıllık geçmişi ile Türkiye’de tekstilin tarihini oluşturmaktadır. İpek üretimi ile ön plana çıkan Bursa, dünyanın en önemli tekstil ve ticaret merkezleri arasında yer almaktadır.

Denizli

Denizli’de sanayinin temelini hazır giyim ve tekstil sektörü oluşturmaktadır. Özellikle ev tekstili ile ön plana çıkan Denizli, havlu ve bornoz dendiğinde de ilk akla gelen şehirler arasında yer almaktadır.

Ankara, Mersin, Adana, Malatya, Adıyaman ve Gaziantep Türkiye’nin diğer önemli hazır giyim ve tekstil şehirleri arasında gelmektedir. Ankara tekstil atölyeleri, Mersin tekstil ihracatı, Adana pamuklu dokuma, Adıyaman ve Malatya fason üretim ve  Gaziantep iplik üretiminde ön plana çıkmaktadır.

Diğer Yazılar