İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Tekstil Mühendisliğine Detaylı Bakış
Tekstil Mühendisliğine Detaylı Bakış
16 Şubat 2018

Tekstil mühendisliği ülkemizde 90’lı yıllarda en önem verilen mühendislik dalları arasında gelmekteydi. Öyle ki bir dönem üniversite giriş puanında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi puanlarını geçmekteydi. İlerleyen yıllarda ise bu bölüme olan ilgi azalmaya başladı. Bundaki en önemli etkenlerden biri Çin’de gelişen tekstil sektörü ve 2000’li yıllarda yaşanan ekonomik krizdir. Türkiye’nin endüstriyel olarak kalkınmasında önemli bir istihdam sağlayan bu bölüm hakkında merak edilen tüm detayları bir araya getirdik.

Tekstil mühendisliği ilgi alanları

Tekstil mühendisliği, genellikle üniversitelerin mühendislik fakültesi veya tekstil fakültelerinde yer alan ve 4 yıllık eğitim süresi olan bir bölümdür. Bu bölümde uygun tekstil hammaddelerinin elde edilmesi, üretim yönteminin seçilmesi, verimliliği ve kaliteyi etkileyen metotların yönetilmesi bölümün ana ilgi alanları arasında gelmektedir. Bu bölümde okuyanlar için genellikle zorunlu fabrika stajı da gerekmektedir.

Tekstil mühendislerinin kazandığı yetkinlikler

Tekstil mühendisliği mezunlarıtekstil mühendisi unvanını alırlar. Mezun olduklarında iplikten kumaşa, pamuktan elyafa, kumaşın boyanmasından hazır giyim ürünlerinin elde edilmesine kadar geçen tüm süreçlere ve teknik bilgilere hakim olurlar. Üretimde kullanılan makineler ve makinelerin üretiminde de yetkinlik kazanırlar. Bir tekstil mühendisi üretimin planlanması, iş akışının düzenlenmesi, üretimin en uygun şekilde yapılması, makine ayarlarının ve bakımının yapılması, ürünün; teknik, estetik, örme, dokuma ve baskı desenlerini oluşturmada bilgisayar programları ile tasarlanması, kalite kontrolün yapılması, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmektedir.

Çalışma alanları

Tekstil mühendisleri genellikle iplik, dokuma, konfeksiyon ve tekstil fabrikalarının yanında fiziksel ve kimyasal kontrol laboratuvarlarında, boya ve tekstil maddesi üreten fabrikalarda çalışırlar. Gürültülü ve lif tozları bulunan bir alanda çalışıp teknisyen ve teknikerler ile iletişim halinde olurlar.

Tekstil mühendisliği eğitimi veren üniversiteler

  • İstanbul Teknik Üniversitesi-İTÜ (İSTANBUL),
  • Dokuz Eylül Üniversitesi (İZMİR),
  • Ege Üniversitesi (İZMİR),
  • Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fak.
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi (UŞAK),
  • Çukurova Üniversitesi (ADANA),
  • Pamukkale Üniversitesi (DENİZLİ),
  • Uludağ Üniversitesi (BURSA)
  • Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fak.(K.Maraş)
Diğer Yazılar