İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Tasarımcıların İş Görüşmesi İçin Etkili Tüyolar
Tasarımcıların İş Görüşmesi İçin Etkili Tüyolar
16 Haziran 2017

Yeni bir işe girmek isteyen tasarımcılar, her ne kadar yetenekli ve başarılı olsalar da iş görüşmesine önem vermeliler. Çünkü diğer sektörlerde olduğu gibi kendilerini işverene anlatacakları ve kabul ettirecekleri yer, iş görüşmesidir. Peki ama nasıl? İşte tasarımcıların etkili görüşme yapmalarına yardımcı olacak tüyolar:

1- Başvurulan markayı, tedarikçiyi tanımak

Tasarımcının iş görüşmesi yapacağı marka ya da tedarikçinin ürünleri, hazırladığı portföy (portfolyo) ile uyumlu olmalıdır. Örneğin çocuk giyimi ile ilgili bir markaya başvuruyorsanız ve portföyünüzde sadece kadın elbiseleri ile ilgili çalışmalar yer alıyorsa, o işe kabul edilme olasılığınız düşük olabilir. Bu yüzden markayı yeterince incelemeden başvuru yapmamaya özen gösterin.

2- Portföy düzenlemesi

Etkili bir iş görüşmesi yapmak isteyen tasarımcılar, mutlaka yanlarında portföylerini bulundurmalılar. Son yaptığınız işler ve başvurduğunuz şirketin ürünleri ile ilgili çalışmalarınız portföyünüzde ön sıralarda yer almalıdır. Bu ürünlerle ilgili son trendler hakkında araştırma yaparak olası sorulara kendinizi hazırlayabilirsiniz.

3- Konuşmaktan çekinmeyin

Eğer görüşme sırasında portföyünüzde yer alan ve gurur duyduğunuz işleriniz görüşmeci tarafından dile getirilmediyse, ya da kariyerinizle ilgili beklediğiniz sorular sorulmadıysa; bu konuları gündeme getirmekten çekinmeyin. Başvurduğunuz şirketin ürünleriyle ilgili tasarımlarınızı anlatarak karşı tarafta ilgi uyandırabilirsiniz.

4-Sorularınızı önceden hazırlayın

İş görüşmesinde hem işveren, hem de tasarımcı karşılıklı olarak birbirlerini tanımaya çalışır. Bu nedenle iş görüşmesine gitmeden önce şirketi olabildiğince araştırın. Aklınıza takılan soruları ajandanıza not alabilir ve görüşme sırasında dile getirebilirsiniz. Böylece hem görüşmeye iyi hazırlandığınızı, hem de bu işi ne kadar ciddiye aldığınızı karşı tarafa belirtmiş olursunuz.

5- Özel uzmanlık alanlarınıza vurgu yapın

İşletmeler bazen yeni ve yaratıcı fikirler için yeni bir tasarımcıyla çalışmak isteyebilir. İşte bu nedenle özel uzmanlık alanlarınızdan ve yaratıcı fikirlerinizden bahsederek görüşmecide işletmeye değer katacağınıza dair bir izlenim yaratabilirsiniz.

6- Stresle nasıl baş edebileceğinizi örnekleyin

Tasarım mesleği, diğer yaratıcı alanlarda olduğu gibi zaman baskısının ve dolayısıyla stresin yoğun olduğu bir alandır. Bu nedenle görüşme sırasında “Baskı altında çalışabilir misiniz?” “Stres altındayken mantıklı karar alabilir misiniz?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Buna hazırlıklı olmak için görüşmeye gitmeden önce olumsuz bir durumu nasıl olumlu olarak sonuçlandırdığınıza dair bir örnek hazırlayabilirsiniz.

Diğer Yazılar