İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Özgeçmiş Oluştururken Yapılan Yanlışlar
Özgeçmiş Oluştururken Yapılan Yanlışlar
10 Ekim 2016

İş başvurularında kullanılan CV, mülakata çağırılma ve hatta işe kabul edilmede en önemli kriteri oluşturuyor. Pek çok aday bu noktada CV’sine dikkat ediyor, özen gösteriyor ve sürekli güncelliyor. Bu detaylar iş bulma sürecini olumlu yönde etkilerken CV hazırlamada yapılan hatalar tam tersi etki sonuçlar doğurabiliyor. Bu noktadan yola çıkarak CV oluştururken en fazla yapılan hataları başlıklar halinde sıralayabiliriz.

Fotoğraf Seçimi

Yapılan araştırmalar pek çok kişinin kitap, dergi veya bir sayfada önce görsele sonra içerik ve yazılara dikkat ettiğini gösteriyor. İş başvurusunda da bu durum geçerlilik göstermekte. İnsan kaynakları uzmanı veya işverenler bir CV’de ilk önce adayın kullandığı fotoğrafa dikkat ediyor. Pek çok aday CV’sinde Facebook veya diğer sosyal medya hesaplarında kullandığı fotoğrafı tercih ediyor. Bu durum CV hazırlarken yapılan en yaygın hatalar arasında geliyor. İşverene daha ciddi bir imaj çizmek ve işe önem verildiğini göstermek için kullanılan fotoğrafın da o ciddiyette olması gerekiyor.

E-mail Adresi Seçimi

Adayların yaptığı en büyük hatalardan biri seçtikleri e-mail adresleri olabiliyor. coolboy@, crayzgirl@ vb. gibi e-mail adreslerinin iletişim bilgilerine eklenmesi karşı tarafa verilen izlenimi önemli derecede etkilemekte. Bu yüzden e-mail adresi belirlerken daha ciddi isimler belirlenmelidir.

Alan Dışı İşlerin Özgeçmişe Eklenmesi

Pek çok aday, iş başvurusunda deneyim kısmını dolu göstermek için yaptığı tüm işleri ekleme hatasına düşüyor. Ancak reklamcılık alanında bir işe başvuruluyorsa işveren veya insan kaynaklarının tekstil deneyimiyle ilgilenmeyeceği unutulmamalıdır. Bunun için CV’ye alan dışı deneyimler eklenmemelidir.

Eğitim Bilgilerinin Abartılması

Deneyim kısmında olduğu gibi pek çok aday yine CV’sini dolu göstermek için ilk okuldan başlayarak okul isimlerine kadar eğitim bilgisine yer veriyor. CV’lere mezun olunan okul ve bölümün yazılması işveren veya insan kaynakları için yeterli olacaktır.

Ön Yazıdaki Gereksiz Klişe Cümleler

Ön yazı, iş başvurularında mülakat sürecini önemli derecede etkilemekte. Ancak CV sayfasını geçen ön yazı kullanılması, ön yazıların hikayeleştirilmesi, bunu yaparken klişe cümlelerin kullanılması bu süreci olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden ön yazıda adayların yetkinliklerini açık, net ve anlaşılır şekilde, uygun uzunlukta anlatmaları daha faydalı olacaktır.

Referans Olarak Yakınların Özgeçmişe Eklenmesi

CV’lere referans olarak çalışılan işlerden yetkililerin yerine aile yakınları veya sahte kişilerin eklenmesi yapılan en büyük hatalar arasında geliyor. Referans, işveren ve insan kaynakları uzmanına güven vermek için eklenen bilgiler arasında geliyor. Bu alana alakasız veya sahte kişilerin eklenmesi güvenin zedelenmesine neden olacaktır.

 

Özgeçmişin Sayfalarca Hazırlanması

CV sayfasının fazlalığı mülakata çağırılma veya işe kabul edilmede bir önem teşkil etmemekte. Aksine İnsan kaynakları veya işverenin ilgisini yitirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle 1-2 sayfalık, iş deneyimlerinin ve yetkinliklerin etkili şekilde anlatıldığı CV’ler kullanılmalıdır.

İnsan Kaynakları

Diğer Yazılar