İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Mülakatlarda İnsan Kaynaklarının Dikkat Ettiği Noktalar
Mülakatlarda İnsan Kaynaklarının Dikkat Ettiği Noktalar
06 Ekim 2016

İş görüşmeleri hayattaki en stresli anlar arasında yer alıyor. İş bulmak için harcanan vakit, aranan özellikler, şirket profili ve uzun süren işsizlik sonrası iş başvurularından gelen mülakat talebi ile yaşanan stres daha da perçinleniyor. Pek çok aday oldukça donanımlı olmasına rağmen mülakatlarda verdiği izlenimle olumsuz yanıt alabiliyor. Yapılan onlarca iş başvurusu arasında insan kaynakları uzmanları da ince eleyip sık dokumak zorunda kalıyor ve bazı detaylara daha fazla önem veriyor.

İlk izlenim

Pek çok alanda olduğu gibi iş görüşmelerinde ilk izlenim büyük önem taşıyor. Yapılan başvuruların fazlalığı nedeniyle görüşme süreleri 20 dakikanın altına dahi düşebiliyor. Bu yüzden insan kaynakları için ilk izlenim büyük önem taşıyor. Kılık-kıyafet seçimi, sakal traşı, saçların toplanışı vb. özensiz olması pek çok adayın olumsuz yanıt almasında önemli bir rol oynuyor. İşe verilen önemin göstergesi olarak mülakatlarda dış görünüşe de dikkat etmek gerekiyor.

Göz kontağı

El sıkışırken kendinden emin olunması ve konuşurken göz kontağı kurulması görüşmeleri ve insan kaynakları yetkilisini olumlu etkilen özellikler arasında geliyor. Zayıf el sıkışma ve konuşurken gözleri kaçırma pek çok adaya eksi puan kazandırıyor.

Beden Dili

Bazen beden dili konuşulan şeylerden çok daha fazlasını anlatır. Bu yüzden mülakatlarda umutsuz, isteksiz, telaşlı, dalgın vb. bir duruş sergilenmesi insan kaynaklarını önemli derecede etkilemektedir. Bunun yanında konuşurken karşı tarafı etkilemek için yapılan gereksiz jest ve mimiklerin yanında ellerin fazla kullanılması, bacakların istemsiz şekilde sallanması, kambur şekilde oturulması, tırnak, saç veya sakal ile oynanması adayların olumsuz değerlendirilmesine neden olabiliyor.

Cevaplar

İş görüşmelerinde sorulan sorulara verilen cevaplar işe kabul edilmede en büyük yüzdeyi oluşturuyor. Bu nedenle insan kaynakları yetkilileri adayların soruları cevaplayış şekline oldukça dikkat ediyor. Cevapların çok kısa ya da çok uzun olması görüşmeleri olumsuz etkilerken ne uzun ne de kısa yerinde cevaplar adaylara artı puan kazandırıyor.

İfadeler

Adayların kendilerini ifade ederken kullandığı cümleler, beklentileri, hedefleri vb. insan kaynaklarının en dikkat ettiği noktalar arasında geliyor. Bunları ifade ederken dili kullanış şekli de büyük önem taşıyor. Adayların düzgün bir dille kendilerini anlatması, net bir duruş sergilemesi, beklentilerini açık şekilde belirtmeleri görüşmeleri olumlu yönde etkileyecektir.

Diğer Yazılar