İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Konfeksiyonda En Çok Aranan Mavi Yakalı Personel Hangileridir?
Konfeksiyonda En Çok Aranan Mavi Yakalı Personel Hangileridir?
22 Ocak 2018

İş hayatında beyaz yaka ve mavi yaka personel tanımları sürekli gündeme gelir. Beyaz yaka personel, beden gücüne dayalı değil de zihin gücüne dayalı olarak çalışan personel anlamında kullanılır. Örneğin mühendislik, planlama, üretim yönetimi, kalite yönetimi, AR&GE, pazarlama gibi departmanlarda çalışanlar beyaz yakalı personeldir. Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.

Konfeksiyon sektöründe mavi yaka olarak çalışan personeller

Konfeksiyon sektöründe mavi yaka personel genellikle depolama ve üretim aşamalarındaki bedensel güce dayalı pozisyonlarda istihdam edilir.

Kumaş ve aksesuar depo içerisinde çalışan mal kabul elemanları, sayım elemanları, kumaş ve aksesuar kalite kontrol elemanları, forklift operatörleri, lokasyonlama personelleri mavi yaka olarak tanımlanır.

Üretim aşamalarında çalışan kesim operatörleri, tasnif elemanları, metolama elemanları, dikim makine operatörleri, ortacılar, iplik temizlemeciler, mamul kalite kontrolcüler, ütü operatörleri, paketleme elemanları da mavi yaka olarak tanımlanır. Aynı şekilde mamul depo içerisinde çalışan personel de mavi yaka olarak adlandırılır.

Sektörde en çok aranılan mavi yaka personel

Her sektörde olduğu gibi tekstil ve hazır giyimde de belirli bir donanıma sahip mavi yaka personel ile çalışmak, işletmeler için her zaman tercih sebebidir. Konfeksiyon sektöründe teknoloji kullanımı dijital çağ ile birlikte artmış ve operatör düzeyinde personel için mesleği ile ilgili teknolojileri kullanabilme koşulu aranır olmuştur.

Örneğin kesimhanede çalışan kumaş serim ve kesim operatörlerinden serim makinesini ve cutter kesim makinesini kullanabilenler tercih edilmektedir. Aynı şekilde dikimhane içerisinde de teknolojik makinelerin sayısı zamanla arttığı için, bunları kullanabilen operatörler personel istihdamında daha çok kabul görmektedir.

Depo içerisinde çalışan personel için de hammadde ve mamul lokasyonlama için RF El Terminali kullanabilen personeller ve forklift gibi iş araçları kullanım belgesi olan personeller öncelikli aranılan personellerdir.

Sonuç olarak yaptığı işle ilgili gelişen teknolojiyi öğrenen mavi yakalı personel, her zaman konfeksiyon firmaları tarafından öncelikli tercih edilecektir.

Diğer Yazılar