İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İşverenler Hangi Özelliklere Sahip Adaylar Arıyor?
İşverenler Hangi Özelliklere Sahip Adaylar Arıyor?
07 Ocak 2017

Yeni bir personel almak isteyen bütün işverenler, başvuran adaylar arasındaki iyilerin en iyisini seçmeyi ister. Elbette bu “en iyi özellikte personel” tanımı; sektöre, pozisyona, şirketin kapasitesine, şirketin beklentilerine göre değişiklikler gösterir. Kriterlerdeki bu değişikliklere rağmen, hemen hemen bütün işverenlerin alacakları yeni personel konusunda hem fikir oldukları bazı hususlar ise hiç değişmez. Öz geçmişinizi bu temel kriterlere göre düzenleyerek işe alınma şansınızı artırabilirsiniz. İşverenlerin başvuran adaylarda olmasını istedikleri temel 5 kriteri sizler için derledik:

1- İnsan ilişkileri ve iletişimde başarılı olmak

Her ne kadar grup çalışması gerektirmeyen bir mesleğiniz olsa da, iş dünyasında iletişim yeteneğinin oldukça önemsendiğini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü; yöneticiler, çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler gibi işin gerektirdiği bir çok insan grubuyla iletişim kurmak, modern iş hayatının önemli gereklilikleri arasında yer alır. Öz geçmişinizde insan ilişkileri konusunda kendinize olan güveninizi ve yetenekleriniz dile getirerek, ya da iş görüşmesi sırasında bu konuya vurgu yaparak işe alınma olasılığınızı yükseltebilirsiniz.

2- Uyumlu bir karakter olmak

Hiçbir işveren uyumsuz, kavgacı, negatif bir kişiyle çalışmak istemez. Aksine birlikte uyum içinde uzun süre çalışacakları adayları tercih ederler. Hatta adaylar arasında seçim yapmaları gerekirse, çoğu durumda deneyimli ve negatif kişiler yerine uyumlu ama az deneyimli kişilerden yana karar verebilirler.

İş yerleri, hayatın kendisi gibi sürekli değişimin ve gelişimin yaşandığı alanlardır. Uyumlu karakterde olanlar, değişimlere kolayca adapte olarak görevlerini yerine getirmeye devam ederler ve kariyerlerinde de başarılı olurlar. İşverenler için bu özellikte adayları seçmek oldukça önemlidir.

3- İyi bir takım oyuncusu olmak

İş ilanlarının çoğunda adaylardan beklenen bir diğer özellik ise iyi bir takım oyuncusu olmaktır. Başkalarıyla iş birliği yapabilme, ortak projelerde sorumluluk alabilme, iş arkadaşlarına yardımcı olabilme, ekip içinde uyumlu bir şekilde rol üstlenme, bireysel değil ekip başarısına öncelik verebilme gibi kriterler önemlidir.

4- Problem çözme yeteneği

Analitik düşünce ve problem çözme yeteneği, iş hayatındaki sorunlarla karşılaştığında kişinin tavrını belirleyen önemli bir özelliktir. İşverenler, günlük basit sorunlar ya da daha kritik iş sorunları karşısında soğukkanlılığını koruyarak çözümler üretebilen, şikayet etmek yerine sorunlara analitik gözle bakabilen adayları işe almak konusunda benzer beklentiler içindedir. Öz geçmişinizde bu konuda aldığınız eğitimlerden ve tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz.

5- Başarma isteği, hırs

İşverenler, başarma azmi olan, hırslı, tutkulu kişilerle çalışmayı tercih ederler. Bu özellikler aynı zamanda kişinin kendi kendini motive etmesi ve kendini yönetebilmesi için de önemlidir. İşverene sorunlarla mücadele edebileceğinizi ve çözebileceğinizi, yeni projelerde yer almak için istekli olduğunuzu, sorumluluklarınızın bilincinde olduğunuzu göstermekten çekinmeyin.

Diğer Yazılar