İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İşveren Markası Nedir?
İşveren Markası Nedir?
30 Eylül 2016

İşveren markası, bugün şirket yönetimlerinde önem kazanmış ürün ve hizmetlerinin yanı sıra şirketlerin markalaşmasını sağlayan, marka kişiliğini oluşturan, imajlarının yaratılmasına katkıda bulunan ve en beğenilen şirket olma yolunda kullanılan bir araçtır.

Bugün dünyanın en değerli markaları, gelecek değerini yetenekli çalışanların yaratacağını biliyorlar ve yetenekleri şirketlerine kazandırmak için büyük enerji harcıyorlar. En yetenekli çalışanları şirketinize çekmek, aktif bir işveren markası inşası ve yönetimi gerektirir. Yeteneklerin şirketlere kazandırma ve şirket bünyesinde tutma işi sadece insan kaynakları departmanının işi olmaktan çıkıp tepe yöneticilerinin aktif olarak zaman harcadığı konular arasına girmiştir.

İşveren markası yönetimi bu ihtiyacı kişi ve departmanlar bazında yönetmek adına oluşturulmuş, temellerini marka yönetiminden alan bir disiplindir. Rekabetçi iş koşullarında yetenekleri şirketinize çekmek ve onları içeride tutmak önemli bir stratejik önceliktir.

İşveren Markası Olmak Neden Önemlidir?

Çalışanların iş yerinde aradığı özelliklerin başında sadece maaş değil, birden fazla etmen yatıyor. Mükemmel iş yerini çalışan bakış açısı ile tanımlayacak olursak; çalışanların yönetime güvendiği, yaptığı işten gurur duyduğu ve çalıştıkları kişilerden keyif aldıkları yer olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla bu üç ana etkenin bir arada olduğu yerler, ‘mükemmel işyeri’ tanımını tamamlıyor.

Bir İş Yerini Neler Cazip Kılar?

Bir iş yerini ‘cazip’ yapan unsurlar, aynı zamanda işveren markasını oluşturan unsurlardır. Bunların başlıcaları arasında; ücret, eğitim, gelişim ve kariyer olanakları, iş – yaşam dengesi, şirketin genel anlamda imajı, değerleri ve topluma olan katkısı, takdir edilme ve son olarak yöneticiler tarafından güvenilerek daha fazla sorumluluk ve insiyatif almak yer alıyor. Çalışanların ve potansiyel çalışanların daha çok üzerinde durdukları ve önemsedikleri konular arasında; takdir görmek ve önemsenmek geliyor. Buna özen gösteren işverenler, kısa sürede markalaşıp cazip hale gelecektir.

Güçlü Bir İşveren Markası Ne Sağlar?

Çalışan bağlılığında, iş başvurularında ve iş teklifi kabul oranında artış sağlar. Aynı zamanda personel devir oranında ve işe alım maliyetlerinde düşüş görünür. Uzun dönemli stratejik etki sağlanır. Güçlü bir örgüt kültürü gelişir. Rekabet gücü artar.

Markalaşmada Yetenek Yönetiminin Etkisi

Globalleşen dünyanın sert rekabet koşulları günümüz iş yaşamında köklü bir değişime neden olmuştur. Değişim sürecine uyum sağlayabilmek doğrultusunda önden esen rüzgarı arkasına almak ve bunu sürdürülebilir üstünlüğe dönüştürmek isteyen şirketler yeniden bir yapılanma sürecine girmek zorunda kalmışlardır. Bu durum, ihtiyaç duyulan çalışan profilinin de değişmesine neden olmuştur. Daha yetenekli, öğrenmeye aç ve hırslı çalışanların önemi gün yüzüne çıkmıştır. İşletme başarısı için yeteneğin giderek öneminin artması yetenekli çalışanlara olan bağımlılığı da arttırmıştır. Yetenek yönetiminin iyi yapılması, rakiplere karşı rekabet avantajı sağlar. Bu adım ile markalaşan şirketler, daha yüksek karlılık oranlarına sahip olurlar. Kısa sürede globalleşirler.

Diğer Yazılar