İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İş Teklifleri Arasında Seçim Nasıl Yapılmalı?
İş Teklifleri Arasında Seçim Nasıl Yapılmalı?
16 Mayıs 2017

İş aramak zorlu bir süreçtir. Adaylar haftalarca, bazen aylarca süren iş başvuruları yapmak, geri dönüşleri beklemek; sonrasında mülakatlar, testler gibi zorlu aşamalardan geçmek durumundadır. Tüm bu basamakları başarıyla geçip bir kaç başvurunuza aynı anda olumlu geri dönüş alsanız ne yaparsınız? Elbette bu durumda kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Fakat, bu şansınızı doğru değerlendirerek size teklif edilen işler arasından sizin için en iyi olanını seçmeniz gerekir. Peki ama nasıl?

1- Şirketleri iyice araştırın

Şirket kültürünün ipuçlarını, varsa şirketin kurumsal sosyal medya hesaplarından ve Linkedln hesabından inceleyebilirsiniz. Şirket hakkında dijital ya da yazılı basında çıkan haberleri taramak, daha önce o şirkette çalışan tanıdıklar bulmak da faydalı olabilir.

İş görüşmesi sırasında sizde uyanan izlenimlerinizi tekrar değerlendirin. Kullanılan bir sözcük, ya da dikkatinizi çeken bir detay size o şirket hakkında ciddi ipuçları verebilir. Örneğin iş görüşmesine cumartesi öğleden sonra gittiğiniz iş yerinde fazla mesai olması ihtimalini değerlendirebilirsiniz.

2- Şirketin binasını ve çevresel koşullarını değerlendirin

Eğer maddi kazançları birbirine yakın olan birden fazla iş teklifi aldıysanız, ulaşım olanaklarını ve iş yerinin çevresel koşullarını da değerlendirme kriterlerinize ekleyebilirsiniz. Görüşmeye gittiğinizde iş yeri binasını nasıl bulduğunuzu, öğle molasında vakit geçirebileceğiniz olanaklarını, o binada çalışan kişiler hakkındaki ilk izlenimlerinizi de karşılaştırmak, seçim yapmakta sizin için önemli bir kriterdir.

3- Önceliklerinizi belirleyin

Çalışmak istediğiniz işte önceliklerinizi belirleyin. Sizi en çok tatmin edecek şeyleri sıralayın. Maaş, önerilen özel sağlık sigortası, hediye çeki, ikramiye gibi yan haklar; teklif edilen pozisyonun adı ve içeriği, iş yerinin lokasyonu, kurumsal bir yapı ya da aile şirketi oluşu, şirket kültürü, şirketin eğitim olanakları, dikey kariyer yapabilme olanağı gibi ana başlıklardan en çok istediğiniz maddeyi teklif eden şirkete,öncelik verebilirsiniz.

4- Avantajlar ve dezavantajlar

Son olarak sizi kabul eden şirketlerin avantaj ve dezavantajlarını bir tabloda alt alta yazıp büyük resmi gördüğünüzde, son kararınızı çok daha sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz. Yapılacak tabloda her avantaj ve dezavantaja eksi ya da artı puan vererek matematiksel bir sonuç elde etmek, sağlıklı bir seçim yöntemidir.

Diğer Yazılar