İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İş Arkadaşlığı Sosyal Arkadaşlığa Dönüşmeli Mi?
İş Arkadaşlığı Sosyal Arkadaşlığa Dönüşmeli Mi?
07 Ocak 2017

Çalışanlar, iş yerinde geçirdikleri en az 8-9 saatlik zaman diliminde iş arkadaşlarını yakın dostlarından ve ailelerinden daha uzun süre görüyorlar. Uzun saatler bir arada olmanın sonucunda ise iş arkadaşlıkları çoğunlukla sosyal arkadaşlığa dönüşebiliyor. Fakat iş yerindeki potansiyel rakiplerle yakın ilişki kurmak ve iş arkadaşlığını sosyal arkadaşlığa dönüştürmek konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Kariyer uzmanlarının bir kısmı bu konuyu olumlu bulurken, bir kısmı ise iş arkadaşlığının sosyal arkadaşlığa dönüşmesini sakıncalı buluyor.

Tehlikeli sularda yüzmek

Her ne kadar iyi arkadaşlıkların olduğu iş yerlerinde verimliliğin arttığı ve sosyalleşmenin olumlu olduğunu düşünen uzmanlar olsa da bu konunun bazı dezavantajları da bulunuyor. En büyük dezavantaj olarak da dostluk ilişkisinin işin kendisinin önüne geçmesi riskinin altı çiziliyor. İş yerindeki yakın arkadaşlığın doğru olmadığını düşünenlere göre yakın arkadaş olmak, iş yerinde dikkat dağıtan bir unsur, endişe kaynağı ve dolayısıyla verim kaybı olarak değerlendiriliyor.

İş yerindeki yakın arkadaşınız sizin yöneticiniz olursa

Aynı pozisyondaki yakın arkadaşlardan biri terfi ederek diğerinin yöneticisi olduğu zamanlarda durum daha karmaşık hale gelebiliyor. Terfi etmeyen arkadaş, yönetici olan arkadaşından kendisine daha özel davranmasını, yaygın deyimle “torpil geçmesini” bekleyebiliyor. Bu durumda “iş başka, arkadaşlık başka” anlayışına göre dengeleri korumak oldukça zorlaşabiliyor.

Profesyonellerin önceliği iştir

İş yerleri, kişilerin yaşamını sürdürmek için gereken parayı kazandığı ve önceliğin “iş” olduğu yerler olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla profesyonellik, iş yerinde yakın arkadaş edinirken önceliğin daima işten yana olmasını gerektiriyor. Buna karşılık, hiç bir ortak yönleri olmasa da özellikle yüksek stres altında çalışan kişiler, bu strese karşı beraber mücadele ettikleri için bile yakın arkadaş olabiliyorlar.

İş yerinde arkadaşlık, bir gerçekliktir

İş arkadaşlarının aynı zamanda iyi arkadaşlar olması, sadece kendilerinin sosyalleşmesini değil, aynı zamanda çalışma ortamının da iyileşmesine katkı sunuyor. Bununla birlikte iyi arkadaşlar arasında yaşanan tartışmalar, iş atmosferinin aniden negatif olmasına da neden olabiliyor.

Öte yandan şu da bir gerçektir ki işte geçirilen saatler, insanın gününün önemli bir bölümünü oluşturur. Dolayısıyla iş yerinde yakın arkadaşlıklar kurmak, hayatın çok normal bir gerçeğidir.

İş dünyası ve sosyal hayatın dengesi önemlidir

İş yerinde çok vakit geçiren çalışanlar, sosyal hayatlarıyla iş hayatları arasında bir denge yakalamak ve sosyal hayatı korumak zorundadır. İş yerindeki arkadaşlarınızla farklı sosyal ortamlarda iş dışında konulardan konuşabiliyorsanız, iş yerine geldiğinizde önceliğiniz işiniz ise dengeli davranma konusunda doğru yolda olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Diğer Yazılar