İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
İngilizce Mülakatlarda En Fazla Sorulan Sorular
İngilizce Mülakatlarda En Fazla Sorulan Sorular
05 Mart 2017

İngilizce birçok ülkede iş dünyasının ortak dili olarak kullanılıyor. Dolayısıyla başvurduğunuz pek çok iş pozisyonu için iş görüşmesinin tamamını ya da bir kısmını İngilizce yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu görüşmelerde başarılı olmak için sorulması muhtemel olan sorulara önceden çalışmanız tavsiye edilir. Meslek ve pozisyon gereği sorular elbette farklılık gösterecektir. Fakat iş görüşmelerinde genel olarak yer alan bazı sorular pek değişmez. Sadece bu soruların İngilizce dilinde sorulacağını düşünebilirsiniz.

Örneğin mülakatta mutlaka kendinizden bahsetmeniz istenir. Şu şekilde sorular gelebilir :

1- Tell me about yourself (Kendinizden bahsedin)

 Aslında soruların en kolayı budur. Fakat bu soruya “I have two sisters, I love playing basketball” gibi detaylı yanıt vermeniz gerekmez. Çünkü soruyu soran kişi sizin ailenizden çok kariyer geçmişinizle ilgilenecektir.

2- What are your strengths? (Güçlü yönleriniz nelerdir?)

 Bu da iş görüşmelerinin klasik sorularından biridir. Görüşmeyi yapan kişi sizin olumlu özelliklerinizi öğrenmek ister. Bu soruya yanıt verirken, başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerini göz önüne almanız tavsiye edilir. Görüşme öncesinde işe uygun yönlerinizi düşünerek hazırlandığınızda, bu soruyu başarıyla yanıtlayabilirsiniz. Yalnız kendinizi fazla övmekten kaçınmaya dikkat etmelisiniz. Sadece “adjectives” yani sıfatları alt alta sıralamaktan kaçınmalı, basit örneklemelerle yanıtınızı pekiştirmelisiniz. Bu soru farklı biçimlerde de karşınıza çıkabilir:

  • Why do you think we should hire you? (Sizi neden işe almalıyız konusunda düşünceleriniz?)
  • Why do you think you are the best person for this job? (Neden bu iş için en iyi aday olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Örneklerdeki gibi farklı biçimlerde karşılaşacağınız bu sorulara kendinizde olan ve işe uygun özellikleri anlatarak etkileyici cevaplar hazırlayabilirsiniz.

3- What are your weaknesses? (Zayıf yönleriniz nelerdir?)

 Dikkatle yanıt vermeniz gereken bir diğer soru da “zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusudur. Bu soruda mülakat yapan kişi kendinizi ne kadar tanıdığınızı ve zayıf yönlerinizi düzeltmek için hangi önlemleri aldığınızı öğrenmek ister. İşle direkt alakalı olmayan zayıf yönlerinizden fazla detaya girmeden söz edebilirsiniz.

Aşağıdaki gibi sorularla da karşılaşabilirsiniz.

4- Why did you leave your last job? (Son işinizden neden ayrıldınız?)

5- Why do you want to work here? (Neden burada çalışmayı istiyorsunuz?)

6- When could you start? (Ne zaman başlayabilirsiniz?)

 İşe alınırsanız İngilizce’yi nerede ve kimlerle kullanacağınıza göre değişse de mülakat sırasında genel olarak akıcılık ve telaffuz, ifadelerin açık ve net oluşu, kelime bilgisi ve son olarak da gramerinize dikkat etmelisiniz.

Diğer Yazılar