İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyimde Giysi Bakım Talimatları
Hazır Giyimde Giysi Bakım Talimatları
14 Aralık 2017

Herhangi bir hazır giyim ürünü satın alan tüketici, genelde ürünün iç kısmında yer alan ve “yıkama talimatı” olarak adlandırılan etiketler ile karşılaşır. Aslında bu bilgilendirme etiketlerinin adı tüketiciler arasında söylendiği gibi “yıkama talimatı” değil, “giysi bakım talimatı’dır. Çünkü bu etiketlerdeki yıkama talimatları, bilgilendirmelerden sadece bir tanesinin konu başlığıdır.

Giysi bakım talimatları, ürünü satın alan nihai müşterinin ürünü hangi yöntemlerle temizlemesi ve koruması gerektiğini gösterir. Tüketici bu talimatları okuyarak ürünün bakımını doğru yöntemlerle yapar. Bu talimatların doğru yazılması, olası müşteri şikayetlerini engellemek adına üretici açısından da son derece önemlidir.

Giysi bakım talimatlarının ana kapsamı

 Giysi bakım talimatları Uluslararası Bakım Etiketi Sistemi, Japon Bakım Etiketi Sistemi, Kanada Bakım Etiketi Sistemi, Avrupa Bakım Etiketi Sistemi, Amerikan Bakım Etiketi Sistemi olmak üzere 5 ana sistem üzerine kuruludur. Bu sistemlerin her birinde  farklı işaretlendirmeler kullanılır. Fakat genel içerik olarak birbirlerine benzerler.

Giysi bakım talimatları genel olarak washing ( yıkama ), bleaching ( ağartma ), drying ( kurutma ), ironing ( ütüleme ), dry cleaning ( kuru temizleme ) konularında tüketiciye bilgi verir. Bilgilendirme, semboller ve açıklamaları aracılığı ile yapılır.

Kullanılan bakım sembolleri, üründe izin verilen maksimum işlem türü ile ilgili bilgi vermelidir. Örneğin üründe “40 santigrad derecede yıkama sembolü” varsa bu, ürünün maksimum yıkama sıcaklığı derecesidir.

Washing ( Yıkama ) Talimatları: Giysinin yıkanmaması, elde veya makinede yıkanması, yıkama sıcaklığı, durulama suyu ve çamaşır makinesi döndürme şekli hakkında bilgi verir.

Bleaching ( Ağartma ) Talimatları: Giysi yıkanırken ağartıcı kullanılması veya kullanılmaması konusunda tüketiciyi bilgilendirir. Ayrıca klor bazlı ağartıcı kullanıp kullanmama hakkında bilgi de içerir.

Drying ( Kurutma ) Talimatları: Giysinin yıkama sonrası nasıl kurutulması gerektiğini gösteren talimatlardır. Bu semboller; sererek, asarak veya tamburlu kurutma makinesinde kurutma hakkında bilgi verir. Eğer ürün tamburlu kurutma makinesinde işlem görmeye uygunsa, kurutma sıcaklık seviyesi de talimatta belirtilir.

Ironing ( Ütüleme ) Talimatları: Giysiye ütü yapılıp yapılmayacağı ve ütünün sıcaklığı hakkında bilgi verir.

Dry Cleaning ( Kuru Temizleme ) Talimatları: Giysiye kuru temizleme yapılıp yapılmayacağı ve kuru temizlemede kullanılabilecek kimyasallar hakkında bilgi verir.

Diğer Yazılar