İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Ve Tekstil Sektöründe Global Anlamda Markalaşmak İçin Hangi Hangi Yolları İzlemek Gerekir?
Hazır Giyim Ve Tekstil Sektöründe Global Anlamda Markalaşmak İçin Hangi Hangi Yolları İzlemek Gerekir?
15 Eylül 2017

Markalaşmak yarım yüzyıldır en çok telaffuz edilen kavramlardan biri dersek yanılmış olmayız herhalde? Peki bu kadar çok zikredilen bir kelime bir çoğumuzun aklında şekil alan en pahalısını, en güzelini ya da en gösterişlisini yaratmak mıdır?

Markalaşmak

Markalaşma, tüketicilerin gözünden kendine özgü ve dayanıklı algılar yaratma sürecidir. Bir marka kişisellik, özgünlük, beğenilirlik ve birçok şeyin bileşimi ile birbirine sarılı olan kalıcı ve eşsiz iş kimliğidir. Sektörel dağılıma göre markalaşmanın bir zincir ve her halkanın bir diğeriyle ilişkili olduğunu söyleyen uzmanlar, hazır giyim ve tekstil sektöründe bu sürecin diğer alanlara göre daha zorlu olduğunun da altını çizdiler. Peki bir adın markalaşması için hangi yolları izlemek gerekir?

Hedef Kitlenin Seçimi

Geçmişten günümüze kadar gelen moda markaların kurucularının başarı hikayelerine bakıldığın da hepsinin bu kritik süreci tüketiciye güven verecek adımlar atarak yönettiğini görmekteyiz. Örneğin; dünyaca ünlü İspanyol firması, Avrupa markaları tarafından geliştirilmiş olan iş modelini yeniden tanımlayarak iki temel kuralla yola koyuldu.

  • Müşteri neyi istiyorsa onu yap
  • Müşteriye istediği ürünü tüm rakiplerinden daha hızlı bir şekilde ulaştır

Bu iki kuralla yola çıkan marka, kendilerini yenilemek isteyen tüketiciyi hedef alarak istediği başarıyı kısa sürede sağladı.

Özgün Tasarımlar Oluşturmak

Tasarımın birçok anlamı vardır. En geniş anlamıyla tasarım “yaşam düzenlemelerine biçim ve düzen getiren bir faaliyettir.” Amaç anlamında ise tasarım, bir hedef ve süreç ima eder. Bu tanımlamalara göre tekstilde tasarım yeniliği ve estetiği içinde barındıran sanatçı kişiliği ile tasarımcının duygu, düşünce ve hayal gücünü çizgiler ve renklere aktarmasıyla yarattığı ürünün bütünüdür.

Markalaşma sürecinin en önemli ikinci adımı olan özgün tasarımlar oluşturmak neredeyse bütün tekstil işletmelerinin önceliği olmuştur. Bunun en çarpıcı örneği ise küçük bir işletme olarak başlayıp dünya markası haline gelen İsveç menşeili tekstil markasıdır. Şu an dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla iş birliğine giderek markanın profilini yükselterek imajını güçlendirdi. Karl Lagerfeld ile birlikte yarattığı koleksiyon, müthiş bir başarıydı. Basında da büyük yankı buldu. Mağazalarda giysiler bir gün içinde tükendi.

Kalite Standartlarında Üretim

Tüketici için ürünün kalitesi ve dolayısıyla kullanım ömrü çok önemlidir. Birçoğumuz beğendiğimiz bir tişörtün etiket kısmına bakmadan almayız. Yıkama özellikleri, kumaşın türü ve yapısı ne kadar kullanışlıysa tercihimizi o yönde kullanmaya meyilliyizdir. Satın aldığımız bir ürün beklentilerimizi karşılamadığın da o markanın etiket bilgileri geçerliğini ve ürünün kalitesi güvenirliğini kaybeder.

Marka İmajının Belirlenmesi

Marka imajı; duygular ve zihin üzerinde çağrışımlar oluşturmasıdır. Ürünün kişiliğidir.  Tüketici markayı oluşturdukları imaja göre değerlendirirler. İmajın oturması için de reklam ve ürünle olan deneyimler, kullanıcı izlenimleri, hedef kitlenin özellikleri, rol modelleri, markanın değerleri önemli rol oynamaktadır. Başarılı bir imaj markanın etkinliğini arttırır.

Günümüzde markanın en hızlı ve sürekli gelişmekte olduğu sektör tekstil ve hazır giyim sektörüdür. Hazır giyim sektörü devamlı olarak değişen bir dinamiğe sahiptir. Bu dinanizm içinde ürünü kabul ettirme, marka olabilme başarısını sağlayacaktır. Birçok dünya markası kullandığı renklerle kendini dünya pazarlarına kabul ettirmiş, bilinen spor tekstil markası bu süreci en iyi şekilde yöneterek spor yapmayanların bile dolabına girmeyi başarmıştır.

Diğer Yazılar