İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Hazır Giyim Firmalarının E-Ticarete Yönelmesi
Hazır Giyim Firmalarının E-Ticarete Yönelmesi
24 Kasım 2017

Günümüzde internet çağı ile birlikte ekonominin de koşulları değişmiş ve “yeni ekonomi” diye adlandırılan internet ekonomisi doğmuştur. Artık dünyanın en büyük firmaları sanayi firmaları değil, internet üzerinden faaliyet gösteren firmalar olmuştur. Yüz yıldan daha yaşlı sanayi firmaları bile ekonomideki tahtlarını en fazla on-on beş yıllık internet firmalarına kaptırmışlardır. Bu değişimin en büyük parçalarından biri de, internet üzerinden yapılan ticaret olan e-ticarettir. E-ticaret firmaları, müşterilere bireysel satışı kapsadığı gibi, firmalar arası toptan satışı da içermektedir.

Online mağazacılık

Hazır giyim mağazacılık sektörü de bu değişimden elbette payını almaktadır. İnsanlar eskiden mağazalardan ürün satın alırken ( off-line mağazacılık ), şimdilerde internet üzerinden ürün satın alabilmektedir, ( On-line mağazacılık ). Başlangıçta internet üzerinden alışverişin hazır giyim ürünlerinde fazla rağbet görmeyeceği uzmanlar tarafından belirtilmiş, buna sebep olarak da insanların sosyal bir varlık olduğu ve sadece ürün satın almak değil, sosyalleşme amaçlı da alış veriş yaptığı görüşü sunulmuştur. Ancak zaman içerisinde insanların, özellikle çalışan kadınların alışveriş için zaman bulamaması ve internet üzerinde daha uygun fiyata ürün bulunabilmesiyle hazır giyim ürünleri de e-ticarette yerini almıştır.

Eş zamanlı satış

Dünyada ve Türkiye’de hazır giyim ürünlerinin internet üzerinde satışları, firmaların depolarında kalan sezon sonu ürünleri ile başlamıştır. Hazır giyim firmaları ile iletişime geçen e-ticaret girişimcileri,  sezon sonu ürünlerin satışına talip olmuşlardır. Bu e-ticaret girişimcilikleri kısa zamanda uygun fiyata hazır giyim ürünü satışı ile piyasada hızlı bir şekilde yer bulmuştur. Bir sonraki aşamada sezon sonu ürünlerinin değil, normal olarak mağazalarda satılan sezon ürünlerinin de internette eş zamanlı satışına başlanmıştır. Moda satış kapsamındaki e-ticaret siteleri ile partner ilişkisi yürütülse de, artık kendi markası olan hazır giyim firmaları da kendi internet siteleri üzerinden satış yapmaktadır. E-ticaretin her geçen yıl toplam ticaret üzerindeki payının artması ile hazır giyim firmaları bu ticari yola daha da kanalize olmaktadırlar. Özellikle mağazacılık giderlerinin ( mağaza kira, elektrik, işçilik ) fazla olması hazır giyim firmalarını e-ticaret üzerinde ticaret yapmaya daha da teşvik etmektedir.

E-ticaret üzerinden alışverişte müşteri taleplerinin giderek artması, gelecekte mağazaların sadece müşteri show room’u görevi göreceği ve insanların isterlerse ürün deneme amaçlı mağazaya gidip siparişlerini de internet üzerinden vereceği görüşünü desteklemektedir.

Diğer Yazılar