İş arayanlar için olmazsa olmaz dikkat edilmesi gereken blog konuları...
Beden Dili Nasıl Kullanılmalı?
Beden Dili Nasıl Kullanılmalı?
12 Nisan 2017

Beden dili, sözcükler olmaksızın hareket, jest ve mimiklerle iletişim kurma sürecidir. Araştırmacılara göre, iletişimde beden dili en az sözler kadar önemidir. Bu nedenle gerek iş görüşmesi yaparken, gerek önemli bir toplantıda sunum yaparken, gerek patronunuzla konuşurken ya da bir müşteri toplantısında iken; beden dilinizi doğru kullanarak başarıya daha kolay ulaşabilirsiniz. Peki ama nasıl?

Genel olarak vücut dili, bilinçaltı tarafından yönetilir ve dolayısıyla her zaman söylenenler ve vücut dili örtüşmez. Bu durumda dikkatli izleyiciler, sizin söyledikleriniz ve gerçekte ne hissettiğiniz arasındaki farkı algılayabilir. İşte bazı ip uçları:

1- Duruş pozisyonu

Ayaktayken ya da otururken kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda kalın. Sırtınızı olabildiğince dik tutun. Fakat bunun için kendinizi kasmayın. Omuzlarınızı serbest bırakın. Bu duruş sizi bulunduğunuz ortamla uyumlu ve rahat hissettirmeye yardımcı olacaktır.

2- Duruşunuzla bir yer kaplayın

Duruşunuzla bir yer kaplamak demek, yayılmanız anlamına gelmez. Yani gerek ayaktayken, gerek otururken bulunduğunuz yerde rahat olduğunuzu karşı tarafa hissettirin.

3- Arkanıza yaslanın

Bir kişi konuşurken arkanıza hafifçe yaslanarak onu aktif olarak dinlediğinizi gösterin. Eğilmek, o kişiyi dikkatle dinlemediğiniz sinyalini verir.

4- Kolların durumu

Kolların çapraz bağlanması, kişinin çevresine karşı kapalı olduğu mesajını verir. Kollarınızı rahatça yana bırakarak, ya da dizlerinizin üzerine alarak iletişme açık olduğunuz mesajını verebilirsiniz.

5- Ellerin durumu

Konuşurken elleri kullanmak, hareketleri de konuşmaya dahil etmenin genellikle tercih edilen kolay bir yoludur. Fakat bu konuda aşırıya kaçmamak gerekir. Sadece sözcükleri vurgulamak için ellerinizi kullanarak kendinizi daha güvende hissedebilir ve karşı tarafa güvenilir olduğunuz mesajını verebilirsiniz.

6- Tokalaşmak

Tokalaşma şekli, bütün iletişimin nasıl bir havada geçeceğinin önemli bir göstergesidir. Sağlam bir el sıkışma ile kendinizi güvende hissederken, zayıf bir tokalaşma ile tam tersi bir duyguyu yaşayabilirsiniz.

7- Göz teması kurmak

Birisiyle konuşurken onunla göz teması kurarak ilginizi gösterin. Fakat bu konuda dengeli olmak gerekir. Karşınızdaki kişiye “dik dik bakarak” onu rahatsız etmemelisiniz. İyi bir göz teması, iletişimin önemli bir parçasıdır. Yere bakmak, sizin utangaç ya da konuyla ilgisiz olduğunuzu gösterir.

8- Onaylama hareketleri

Karşınızdaki kişiyi onayladığınızı göstermek için hafifçe gülümseyebilir, ya da hafifçe başınızı öne doğru sallayabilirsiniz. Bu sayede karşınızdaki kişiye onun yanında yer aldığınız mesajını iletmiş olursunuz.

9- Not almak

Bir toplantı sırasında not almak, karşınızdaki kişinin konuşmalarına değer verdiğinizi ve konuyla ilgili olduğunuzu gösterir. Fakat her ortamda not almak uygun olmayabilir.

10- Nefes almak

Bir iletişim anında yavaşlamak, sakinleşmek için derin nefes alın ve onu birkaç saniye içinizde tutun. Bu sayede daha güvenli ve hem de daha sakin bir hale gelebilirsiniz.

Diğer Yazılar